Betekenis voor de omroepmuziek

Tussen 1936 en 1939 maakte hij voor verschillende orkesten bij de radio arrangementen. In 1939 schreef Van der Linden een lange variatie op een bekend thema uit die tijd, die hij inzond naar Hilversum wat leidde tot een aanstelling als arrangeur-componist.

Na de bevrijding componeerde hij zijn beroemde Parklane Serenade, genoemd naar het adres van een club waar hij speelde voor de Canadese bevrijders. Niet lang daarna benaderde de organisatie 'Herrijzend Nederland' hem en vormde een orkest van ongeveer veertig man, dat zich specialiseerde in lichte muziek: dit was de geboorte van het Metropole Orkest. De eerste uitvoering vond plaats op 25 november 1945. Onder zijn leiding trad het orkest op het gebied van de lichte muziek in heel Europa op. In 1957 dirigeerde Van der Linden de Nederlandse inzending die het Eurovisiesongfestival won met Net als toen, gezongen door Corry Brokken. Het jaar daarna begeleidde zijn orkest dit festival, toen het door de Nederlandse televisie georganiseerd werd.

In 1980 werd hij opgevolgd door Rogier van Otterloo.

Biografie

Het eerste directe contact met muziek kreeg Dolf van der Linden toen zijn vader hem op zevenjarige leeftijd viool leerde spelen. Zijn liefde voor de muziek was er de oorzaak van dat hij zijn schoolopleiding vroegtijdig staakte, en als pianostemmer in de zaak van zijn vader ging werken. Omdat zijn vader een goede opleiding niettemin belangrijk vond, regelde die een privé-onderwijzer, een poging die echter gedoemd was te mislukken. Van der Linden was vooral geïnteresseerd in symfonische muziek en jazz, en daarbij vooral het aspect van improvisatie. Zijn verlangen te dirigeren zorgde ervoor dat hij een groep musici rond zich verzamelde, die optrad bij lokale evenementen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij gevangengenomen door de bezetter en naar Duitsland gestuurd. Hij wist te ontsnappen en keerde terug naar Nederland, waar hij onderdook bij vrienden tot het einde van de oorlog.

Trivia

In 1977 won Dolf van der Linden tijdens het 'Nord Ring Festival' de prijs voor beste dirigent.

Bronnen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Dolf_van_der_Linden

Wikipedia [http://nl.wikipedia.org/wiki/Dolf_van_der_Linden]

Bekijk de Linked Open Data