Geschiedenis

;1945-1980 Kort na de Tweede Wereldoorlog kreeg Dolf van der Linden het verzoek om een ensemble te vormen dat muziekprogrammas kon maken voor de net weer opgerichte publieke radio-omroepen.

Van der Linden slaagde erin hiervoor musici van formaat, die in talloze orkesten verspreid over heel Europa speelden, terug te halen naar Nederland. Zijn uitgesproken ideeën spraken tot de verbeelding en het orkest werd al snel populair. In de 35 jaar dat Dolf van der Linden leiding gaf aan het orkest ontwikkelde het ensemble zich tot een orkest met een volledige symfonische strijkerssectie en een complete big band. De faam van het orkest groeide tot over de landgrenzen dankzij de radio- en later ook televisie-uitzendingen in EBU-verband en de internationale optredens. Een breed scala aan solisten werkte met het orkest, variërend van vocalisten uit de wereld van de opera, operette en musical tot sterren uit de Amerikaanse jazz en het levendige Europese jazzcircuit.

;1980-1992 Na de pensionering van Dolf van de Linden in 1980 volgde Rogier van Otterloo hem op als artistiek leider en chef-dirigent. Van Otterloo trok veel nieuwe musici aan die ook poprepertoire konden. Het Metropole Orkest kreeg de beschikking over een dubbele ritmesectie: één voor de meer traditionele lichte muziek en de jazz en één voor de popmuziek. Rogier van Otterloo, zoon van dirigent Willem van Otterloo, ontpopte zich tot een internationaal befaamde componist en arrangeur. Zijn samenwerking met het Metropole Orkest resulteerde in belangrijke internationale film- en televisieprogrammas. Aan de vruchtbare samenwerking tussen het orkest en zijn dirigent kwam abrupt een eind. Van Otterloo overleed in 1988, 46 jaar oud. Pas enige jaren later vond het orkest een opvolger: in 1991 werd componist/arrangeur Dick Bakker benoemd tot artistiek leider en in 1992 tot chef-dirigent. In 1990 werden de omroeporkesten in hun voortbestaan bedreigd door een onderzoeksrapport van adviesbureau MacKinsey. Het bureau adviseerde de toenmalige NOS dat op de levende muziek fors bezuinigd kon worden door meer CDs te draaien en gebruik te maken van andere orkesten dan die van van de omroep. En hoewel de politiek zich nog moest uitspreken over de toekomst van de omroeporkesten mocht het orkest toch op zoek naar een nieuwe dirigent.

;Vanaf 1992 De komst van Dick Bakker betekende opnieuw een verjongingskuur. Het orkest oogstte veel lof met grootschalige televisieproducties in binnen- en buitenland. Veel aandacht trokken de programmas in samenwerking met de Griekse televisie en de optredens in het Amsterdamse Paradiso. Het aantal zaaloptredens nam toe.

De door toenmalig minister Hedy dAncona voorgestelde bezuiniging op het Muziekcentrum van de Omroep hing van begin 1992 tot begin 1993 als een zwaard van Damocles boven het orkest. Dankzij acties van musici en vakbond werd een voorgestelde bezuiniging van 10 miljoen gehalveerd en werd besloten dat het Muziekcentrum een zelfstandige stichting moest worden.

Sinds november 2005 is Vince Mendoza chef-dirigent en artistiek leider.

In juni 2011 werd bekend dat het orkest zelfstandig verder moet. Het Muziekcentrum van de Omroep moest de helft van haar budget inleveren en in de nieuwe plannen was geen plaats meer voor het Metropole Orkest.

Activiteiten

Het muzikale spectrum van het orkest reikt van pop en jazz tot chansons, cabaret en wereldmuziek. Het Metropole Orkest verzorgde daarnaast veel muziek voor Nederlandse en andere speelfilms.

Begeleiding van het Songfestival.

Een greep uit de reeks artiesten die met het Metropole Orkest hebben opgetreden: After Forever, Oleta Adams, Sezen Aksu, Al Jarreau, Alain Clark, Anthony and the Johnsons http://www.youtube.com/watch?v=O0ob52GyXl4, Jenny Arean, Charles Aznavour, Shirley Bassey, Bløf, Andrea Bocelli, Stef Bos, Bob Brookeyer, John Cale, Joe Cocker, Elvis Costello, Eddie Daniels, Céline Dion, Cliff Richard, Brian Eno, Ella Fitzgerald, Stan Getz, Astrud Gilberto, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, Barry Hay, Jonathan Jeremiah, Junkie XL, The King’s Singers, Chaka Khan, Carel Kraayenhof, Ivan Lins, Mariza, Pat Metheny, Anita Meyer, Moke, Rob de Nijs, Piet Noordijk, Silje Norgaard, Trijntje Oosterhuis, bandoneonist Dino Saluzzi, John Scofield, Wende Snijders, The Swingle Singers, Clark Terry, Toots Thielemans, Mel Tormé, Lee Towers, Steve Vai, Sarah Vaughan, Dionne Warwick, Andy Williams, Nancy Wilson, Ruth Jacott, Hans Vermeulen, Lana Wolf, Marlayne, Rowwen Heze, Within Temptation en Tori Amos. Verschillende muziekuitvoeringen zijn te vinden op You Tube, Metropole Orkest.

Trivia

In november 2011 bracht het Metropole Orkest de single Wereldwijd Orkest http://www.youtube.com/watch?v=LsxSjSoCmTw uit. Een protestlied tegen de voorgenomen bezuiniging. Aan het lied, dat geschreven werd door John Ewbank (compositie) en Han Koreneef (tekst) werkten aan aantal bekende Nederlandse artiesten mee. In één week stond het lied op nummer 1 in de Mega top 100.

In de uitzending van van 28 november 2011 was aandacht voor het voortbestaan van het orkest en de hitsingle.http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1117181 Pauw en Witteman

Bronnen

'''Metropole Orkest 60 jaar''' / Henk van Gelder. - Amsterdam : Stichting Vrienden van het Metropole Orkest ; Nijgh & Van Ditmar, 2005

http://nl.wikipedia.org/wiki/Metropole_Orkest

Wikipedia [http://nl.wikipedia.org/wiki/Metropole_Orkest]

Bekijk de Linked Open Data