Henk Alkema (Harlingen, 20 november 1944 - Utrecht, 4 augustus 2011) was een Nederlands componist, arrangeur en pianist.

Betekenis voor de omroepmuziek

Alkema kwam op 25-jarige leeftijd bij de omroep terecht als studiopianist, componist en arrangeur. Hij speelde vaak in en met het Metropole Orkest.

Van 1979 tot 1984 componeerde hij in opdracht van de AVRO muziekraadsels voor het radioprogramma Op een klein stationnetje, een kinderprogramma over klassieke muziek. De muziekraadsels zijn terug te vinden in de muziekbibliotheek van de omroep (zie link onderaan deze pagina).

In de loop der jaren maakte hij opnamen bij verschillende omroepen en zendgemachtigden onder eigen naam met eigen bezettingen en met bestaande orkesten.

Biografie

Henk Alkema studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Léon Orthel en in 1976 orkestdirectie bij Willem Frederik Bon en daarna bij Zolt Deaky en Huub Kerstens. Samen met vibrafonist Lodewijk Bouwens richtte hij, nog tijdens zijn studie, het Lody Bouwens-Henk Alkema kwartet op. Ook was hij pianist van de befaamde Chris Hinze Combination met wie hij een aantal LP’s maakte.

In 1978 werd hij docent op de Muziek Pedagogische Academie in Leeuwarden en vanaf 1983 was hij verbonden aan het Utrechts Conservatorium. Eerst als docent, later als coördinator Lichte Muziek en, tot zijn pensionering in 2007, als hoofdvakdocent compositie. Van 1994 tot 1996 was hij er waarnemend directeur.

Alkema was een veelzijdig componist, actief in verschillende genres. Hij was mede-oprichter en componist/pianist van Cabaret Honoloeloe en schreef de muziek voor de televisiefilms Klaaglied om Agnes en De moeder van David S.

Voor en met Edwin Rutten componeerde hij symfonische muziek voor kinderen die hij uitvoerde (als dirigent) met bijna alle professionele symfonieorkesten in Nederland.

Samen met choreograaf Hans Teurlings schreef hij een aantal balletten voor de balletgroep Werkcentrum Dans.

In 1995 ging de opera Rixt, op een libretto van Mark Valencia, in Leeuwarden in première in aanwezigheid van HM Koningin Beatrix. De opera Bonifaciushttp://www.stichtingrixt.nl/bonifacius/totstandkoming.php, op een libretto van Peter te Nuyl, volgde in 2004.

Trivia

Voor zijn opera Bonifacius kreeg hij de Bernlefprijs 2005, een provinciale prijs voor Friestalige muziek in alle genres.

Bronnen

http://web.mac.com/halkema/iWeb/henk%20alkema/welkom.html Website van de componist

* [http://web.mac.com/halkema/iWeb/henk%20alkema/welkom.html Website van de componist]

Bekijk de Linked Open Data